T/m 26-04: Oude Kerk-Adrián Villar Rojas

Op 20 november jl. opende Poems for Earthlings, een overrompelende installatie van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas (Rosario, 1980). Door middel van een aantal ingrepen in het kerkinterieur onderzoekt hij de complexe relatie tussen mensen en hun omgeving. Typerend voor het tijdperk waarin wij leven, het Antropoceen waarin klimaat en atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit, is dat het ons vraagt om in enorme tijdspannen en ruimtelijke afstanden te denken; deze variabelen beïnvloeden in toenemende mate ons dagelijks leven.

Wat willen we behouden voor toekomstige generaties? Hoe doen we dat? En waarom? Villar Rojas stelt nieuwe vragen over de betekenis van bewaren. Als vertrekpunt refereert hij aan de Tweede Wereldoorlog, toen erfgoed op monumentale schaal werd beschermd. Poems for Earthlings vormt een aanzet tot discussie over gedeeld erfgoed in het Antropoceen. Waar nog bij komt dat het de ervaring van een bezoek aan de Oude Kerk op een radicale manier verandert. Directeur en curator Jacqueline Grandjean: 'Adrián Villar Rojas verkent de context van de Oude Kerk door verbanden te leggen tussen de bescherming van erfgoed en het behoud van natuur. Zo creëert hij nieuwe inzichten voor ons, mensen.'

Artistieke praktijk
Adrián Villar Rojas bouwt parallelle universums waarin we elkaar verhalen kunnen vertellen en ons op allerlei manieren kunnen verdiepen in onze eigen chaotische wereld. Villar Rojas begint ieder project met een diepgaand onderzoek naar de sociale, culturele, geografische en institutionele context. Zo bestudeerde hij de geschiedenis van de Oude Kerk als oudste gebouw van de stad, als toneel van de Beeldenstorm, als oord van vergeten gebeurtenissen en als gebied onder zeeniveau. Deze omtrekkende manier van werken definieert Villar Rojas als een kunstenaar die permanent onderweg is en onderzoek doet; iemand die zich met de meest uiteenlopende locaties over de hele wereld ten diepste verbonden voelt.
Het werk van Vilar Rojas, dat vanwege zijn vergankelijke en opzettelijk parasitaire karakter nauwelijks sporen nalaat, lijkt wars van commerciële bedoelingen. Het ondermijnt de onuitgesproken regels die in de kunstwereld opgeld doen: dat iets blijvend, te reproduceren, te verkopen en te vervoeren moet zijn. Zijn werk etaleert zijn eigen tijdelijkheid. Het neemt het risico zelf in vergetelheid te raken, door aan te bieden wat gedoemd is te verdwijnen; wat niet kan en wellicht niet moet worden bewaard.

Biografie
Adrián Villar Rojas is geboren in Rosario, Argentinië, 1980, en woont en werkt nomadisch.

Oude Kerk

Kunst van vandaag is het erfgoed van morgen
Door het samenbrengen van hedendaagse kunst en erfgoed voegt de Oude Kerk nieuwe pagina's toe aan onze (kunst)geschiedenis en is een van de grootste opdrachtgevers aan kunstenaars van dit moment. Op grond van haar erfgoed, een in 1306 gewijde kerk waar kunst en gedachtenvorming van dagelijks belang waren, neemt de Oude Kerk identiteit en collectief geheugen als uitgangspunten voor haar programma's. Hiermee wil zij onze snel veranderende maatschappij aanzetten tot reflectie en discussie. Na een omvangrijke restauratie tussen 1955 en 2013 staat hedendaagse kunst centraal. De Oude Kerk is daarnaast nog steeds een actief godshuis.

PLAATS Amsterdam
LOCATIE Oude Kerk
WEBSITE https://oudekerk.nl/

LOCATIE

GOOISCH MUSIC

De classy lifestyle-zender van Nederland. 24 uur per dag en 7 dagen in de week classy, soul, ibiza, smooth hits, afgewisseld met elk uur het laatste nationale en internationale nieuws, uittips, lifestylenieuws. Ga snel naar www.gooischmusic.nl

Maak kans op 2 tickets! Enkele dagen voor het evenement krijgen de winnaars persoonlijk bericht en/of tickets per mail over hun gewonnen prijs.

Like us en maak kans op extra prijzen:

HOE WERKT HET

1. Vul het formulier zo vollledig mogelijk in.
2. Na het versturen ontvang je van ons direct een e-mail. (geen ontvangen? Check ook je spambox)
3. In deze e-mail vragen we je te bevestigen dat je wilt deelnemen aan de prijsvraag (zo weten we zeker dat je e-mailadres juist is). LET OP JE MOET DE E-MAIL BEVESTIGEN ANDERS MAAK JE GEEN KANS OM TE WINNEN!
4. Na bevestiging ga je tevens akkoord dat je onze nieuwsbrief wilt ontvangen (maximaal 1 keer per week). Afmelden is altijd mogelijk in de nieuwsbrief staat een afmeldlink.
5. Je ontvangt nooit mail of spam van derden dus je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief en communicatie indien je gewonnen hebt.